Списание ЕГО, Дубай: Георги Петков е българската сензация в “света на косите”

Преди няколко месеца получих покана да бъда избраният за представяне стилист на луксозното списание ЕGO издавано в Дубай.
Талантливата журналистка Абигейл Барбаса се свърза с мен чрез мрежата на Инстаграм и ми изпрати писмо, след като беше разгледала няколко прически от моята книга "Косата днес".
За мен беше наистина приятно да отговоря на най-точните и интересни въпроси, които са ми били задавани някога.

ego-cover

По-долу може да прочетете специалното интервю и да научите малко повече за мен и моята страст към косата:

BulgarianHairSensation-Georgi

Георги Петков - Българската сензация в "света на косите"

Когато помолих Георги за снимки на негови прически, той ми изпрати три адреса от интернет в рамките на три дни, като ми писа, че не може да избере "само няколко". Тогава си помислих - е, толкова ли е трудно да направиш избор ? Когато седнах пред компютъра и разгледах предложените от него снимки, разбрах затрудненията му.
С голяма клиентела и внушително портфолио, което се увеличава с всеки изминал ден, Георги наистина изпълнява прекрасна мисия в света на косите.
С това обширно интервю в списание EGO ние ви представяме талантливия млад фризьор, като той говори за своя характерен стил, за пътя си в света на косите и формулата за развитие в тази силно конкурентна индустрия.

 

Каква е твоята "запазена марка"?

Красивата прическа - в течение на годините се научих да правя косите на моите клиенти да изглеждат красиви, като избирам най-подходящата за всеки един прическа. Това е моята "запазена марка" - стил и визия, които да подхождат на личността на клиента.

 

Какво те доведе в "света на косата" ? Можеш ли да споделиш с нас пътуването си до света на "гривата" (пищната коса) ?

Човешката коса винаги ме е вълнувала. Особено пищната красива коса, която пада тежко надолу на вълни, отразяващи светлината. Винаги съм се наслаждавал да наблюдавам жените, които флиртуват с мъжете с помощта на своята коса: жената може да повдигне леко косата си от разголеното рамо или да разпусне разрошена опашка или небрежен кок; тя може да навива кичур къдрици, докато говори. Харесвам да наблюдавам лъскавите еластични вълни на женската коса, които се движат хармонично, когато жената влиза в заведение за забавление. Косата винаги ме е карала да й се възхищавам.
Моят интерес беше засилен от различни филми, реклами и от историята на прическите: как различните стилове са се сменяли през различните периоди и как ние сега можем да разпознаем отделните десетилетия само като видим прическите и усетим тяхното въздействие върху нас.
Мъжките прически започнаха също да ме вълнуват - има много предизвикателства и при тях. Аз исках да направя "прическа" дори когато мъжът е с много къса коса (нула номер) или когато е малко оплешивял. Да изглежда малко небрежно, но все пак с коса, за която са положени грижи и има линия. Винаги съм се стараел прическата на всеки клиент да бъде в съответствие с неговия характер и личен стил.
Навлизайки в подробностите, научавайки как да правя "това и онова" и откривайки колко много различни възможности съществуват, започнах да обичам работата си и бях мотивиран да се опитам да науча повече и да развивам моите знания и умения.

Най-голямата мотивация за мен, разбира се, е да видя щастливите очи на хората, чиито коси съм докоснал. Няма сила на света, която да ме спре да правя хората да изглеждат по-красиви.

ego-page2

Измежду всичките прически, които си направил има ли някоя, която си запомнил и има ли някои, които са твои любими ? Можеш ли да споделиш такива истории с нас?

Има толкова много истории и разнообразни случки! Има поне по една интересна история всеки ден. Радвал съм се на приятни моменти с булки, които проливат сълзи от радост след като видят чудесната си прическа, направена за този толкова специален за тях ден - денят на сватбата. Освен това съм постигал голям успех при материализацията на мои идеи при фотосесии. Почувствах се много поласкан и високооценен, когато получих първата покана да ръководя курс, организиран от "Шварцкопф" във Виена и да чуя одобрението на моите преподаватели за работата ми (подстригване на коси) и да видя проявения от тях интерес към работата и постиженията ми. Има толкова много истории...не мога да разкажа само една.

 

Твоето мото и философия за косата ?
Не зная дали е мото или философия, но аз вярвам, че

С красива коса човек може да постигне всичко.

 

Каква според теб е формулата на успеха в тази силно конкурентна индустрия ?

Мисля, че има няколко важни неща: първо - много обучение върху кукли-манекени с преподавател-специалист, като трябва да се усвои перфектно всеки детайл, така че да можеш да бъдеш винаги прецизен в работата си и да не си зависим от никакви лични настроения. Друго важно нещо е познанието и личния интерес в сферата на модата - изкуство, култура, история. Високата степен на разбиране в тази област помага на фризьора да изработи свой собствен стил и ще улесни работата му с клиентите. Неделима част от формулата на успеха е, разбира се, личното усещане на фризьора за красота и отношението му към косата и към клиентите.
georgi-ego

Какво ти доставя най-голямо удоволствие от работата ти като фризьор ?

Крайният резултат, който носи радост и щастие в очите на клиентите.

 

Какво според теб е нещото, което трябва непременно да се прави с косата? А какво не бива да правим никога?

Задължително е да се полагат добри грижи за косата. Аз НЕ одобрявам прически, които не са в съответствие с личния стил на всеки индивид.

 

Ако не беше станал търсения фризьор, който си сега, какъв би бил?

Не зная, но сигурно бих се занимавал с нещо, което прави хората да изглеждат красиви.

 

Какъв е твоят личен режим за косата?

Мия косата си всяка сутрин с шампоан за дълбоко почистване, изсушавам я с кърпа и я оформям с гребен; фиксирам я със спрей.

 

Някакви съвети за косата, които може да дадеш на читателите?

Винаги да използват продукти, които са подходящи за техния тип коса.

 

Списание ЕГО, Дубай
Септември, 2015

Leave a Comment