Коафьор от Австрия на гости на Георги Петков

Фризьор в популярен салон в Австрия, съветник и преподавател на Шварцкопф - това е Матиас Грубер.

Матиас беше в България на гости на Георги Петков, който беше негов ментор за една седмица. Георги предаде своя опит на Матиас като го запозна със своите техники на подстригване, боядисване и запазената му марка - официалните прически.

11998650_10153604674877068_1694222996_n

Матиас Грубер живее в Австрия и от 4 години работи като фризьор в много популярен салон в центъра на Грац, вторият най-голям град в Австрия. Салонът се казва Джинджър, а екипът му наброява 14 души. Освен това Матиас е съветник по цветовете (color adviser) към Шварцкопф и провежда обучения в Академия Шварцкопф.

Тези обучения са само за фризьори и в повечето случаи той не показва как се правят самите цветове, а основно говори за техниките, така че цветът да изглежда по правилния начин, възможно най-естествено. Според него най-труден за постигане е русият цвят, а в Централна Европа около 60% от клиентите искали да имат руса коса.

Ако вземеш цялото население на Земята, само 2% от хората са естествено руси. Голям процент от хората искат да бъдат руси, защото това не е толкова често срещано.

11825104_10153510571229313_4327369037845221077_n

Кариерата на Матиас започва много забавно, първоначално се занимава основно с гримиране - още на 13 годишна възраст.

Много се интересувах от този вид изкуство и започнах да правя театрален грим. Не съм спирал да гримирам и до днес.

В университета е учил история на изкуствата и археология за три семестъра, като в същото време е правил и грим за няколко фотосесии. Там се е запознал с човек от Шварцкопф, който му казал, че трябва да бъде фризьор. И така Матиас решил да остави учението настрана и да навлезе в света на косите.

В началото било трудно, докато търсил салон, който да стане новото му работно място. От първия салон , в който отишъл, всъщност му предложили работа, но в последния момент се отказали. След това Матиас отишъл в друг салон, от който му казали, че може да започне веднага и така до ден днешен той работи именно там. По онова време Грубер е на 20 години.

През годините Матиас се развива бурно като споделя, че е по-скоро самоук, обича да посещава семинари, както обича и да провежда такива. Освен това предпочита да работи с някой, на когото се възхищава и е добър в работата си, който да споделя ценния си опит с него, както в случая с Георги, който е майстор при официалните вдигнати коси и смята за наистина много добър. Друг важен момент от работата на фризьора е да знае какви са тенденциите в момента, защото косата играе изключително важна роля в модния бизнес.

През последните години Грубер работи за много известни австрийски фотографи като през пролетта на 2013 заснемат фотосесия за салона, в който работи. Фотосесията била с възрастни дами, които трябвало да изглеждат “по-снобски” - били с пури, коняк и скариди. Един от моделите трябвало дори да пие от скариди, като течността се стичала по блузата й. Била наистина провокативна фотосесия, но се получила много добре, а Матиас отговарял за идеите,както и за намирането на локация и модели.

В негова запазена марка се превръщат цветовете, особено натуралните или тези, които изглеждат много естествено. Според него всяка жена трябва да е руса, с дълга коса и къдрици (те са друга негова страст).

Формулата за успех според Матиас

Бъди истински, бъди честен с клиентите си и със себе си. Не прави нещо, което е извън зоната ти на комфорт, само защото мислиш, че си най-добрия. Учи се от себе си, стъпка по стъпка и след това излез и кажи на света - аз съм най-добрия фризьор, мога да направя всеки нюанс на русия цвят, например.

12016531_10153604674867068_2033738045_n

Според Грубер хората усещат, когато техния фризьор не е честен с тях, когато казва, че е добър в нещо, а всъщност не е, затова и препоръчва на всички фризьори да бъдат искрени със своите клиенти.

Това, което най-много харесва в това да бъде фризьор е факта, че може веднага да получи директна обратна връзка от клиентите и то не по и-мейл. Освен това Матиас споделя, че всеки фризьор веднага може да разбере по лицата на клиентите дали са доволни или не. Понякога дори му се обаждали клиенти на следващия ден, за да кажат колко много им харесва новата прическа, което носи много удовлетворение и признание за самия фризьор.

Добрият фризьор според Матиас се познава по начина, по който докосва косата, а професионализмът е нещо, което се учи с много практика.

Грубер за клиентите

Той разделя клиентите на два типа. Първият тип са хората, които искат да изразят нещо с прическата си, да изтъкнат някои черти на характера си, да изпъкнат в обществото и да бъдат видяни. Вторият тип пък, според Матиас са такива, които не искат да бъдат забелязвани на улицата и по-скоро трябва да се направи с тях нещо междинно - което ще се хареса и на хората и на Грубер. Ако някой клиент пък искал прическа, която по никакъв начин не би му стояла добре, той със сигурност първо му споделял своето мнение и се опивал да го разубеди.

Въпреки това, винаги давам всичко от себе си, старая се да правя най-доброто и резулататите са налице.

11855847_10153510571294313_3431616165944430754_n

Матиас за авторските книги-албуми на Георги Петков

Матиас споделя, че искрено се възхищава и на трите издания на "Косата Днес - стъпка по стъпка с Георги Петков".

Невероятно е, че един човек сам хвърля толкова много усилия и професионализъм в създаването на тези книги.

Грубер за стила на българките

Жените имат много хубави дълги коси, къдрици, обем отгоре - неща, които се смятат за малко прекалени в моята страна. Жените в България обичат да показват красивите си прически, интересуват се много и от мода - на мен това ми харесва.

Съвети за косата от Матиас Грубер

Не трябва да поддържат косата си сами! 🙂 Е, разбира се могат да я мият, сушат, решат, да си правят къдрици, но не трябва да се боядисват сами, както и не трябва да я подстригват сами. Много обичам, когато жените знаят какво правят и имат силно усещане за косата си.

Основният фризьорски съвет, който дава Матиас е да отидете при Георги Петков 🙂 Освен това съветва жените да не се опитват да променят драстично цвета на косата си и да се стремят винаги да се доближават до естествените цветове. Например, ако имате къдрава коса, Грубер съветва да не я изправяте прекалено често,защото така ще я съсипете и няма да изглежда естествено.

Тъй като е много впечатлен от България и от хората в нашата родина, Матиас със сигурност би гостувал отново на Георги, като е сигурен, че има какво още да научи.

Разберете повече за посещението на Георги Петков в Австрия, именно там той се запознава и с Матиас Грубер.

 

Автор: Деница

Leave a Comment